1. Quines són les principals conseqüències de menjar habitualment fast food? Des de el punt de vista nutricional és una dieta molt calòrica rica en greixos saturats de tipus trans i sodi, ingestes elevades d’aquets elements s’han relacionat positivament amb un augment de probabilitats de patir malalties cardiovasculars, condueixen a la obesitat provocant una inflamació crònica de l’organisme afavorint malalties a nivell de tots els òrgans.
2. Fins a quin punt pot ser perillosa per la salut la consumició de fast food? Us remeto a un programa d’investigació fet per un periodista nord americà emès a la televisó espanyola amb el nom “super size me”, on es relata l’experiència del periodista que decideix alimentar-se exclusivament d’aquest tipus de productes fins que té que abandonar l’experiment perquè la seva salut es posa en greu risc.
3. Quan es veuen les conseqüències, en l’edat més madura o ja a la joventut? Les conseqüències d’una dieta desequilibrada poden aparèixer a qualsevol edat. Es manifesten amb una elevació dels lípids sanguinis, els valors de glucèmia, l’augment de pes corporal, i paradoxalment poden conviure una obesitat amb la carència d’algun nutrient com el ferro.
4. Creus que hi influeix l’educació alimentària rebuda a casa? Molt, de fet la cultura és un pilar bàsic de l’alimentació humana, de tal manera que no tot el que és químicament comestible o útil per el metabolisme orgànic acaba sent menjat, són les normes d’una comunitat el que determina el que es pot menjar o no, l’educació rebuda a casa es pot entendre com una microcultura, de tal manera que tindrà gran influència a l’hora d’escollir un aliment o un altre.
Marc Gil: "Les conseqüències d’una
dieta desequilibrada poden aparèixer a qualsevol edat"
Farinacis de 4 a 6 Racions
Carns i aliments rics en proteïnes 2 Racions al dia
Verdures 2-3 R
Fruites 2-3
Làctics 2-3
Oli 60- 80 g dia
(Els gramatges es calculen en funció de l’edat i l’activitat física.)
Marc Gil és un nutricionista i dietista que treballa en un centre esportiu dels Pirineus i dia a dia tracta amb pacients que necessiten ajuda i consell pel que fa als bons hàbits alimentaris. Ens ofereix un punt de vista diferent al dels experts en medicina, ja que la seva feina consisteix bàsicament en dictar dietes sanes i equilibrades per al benestar físic i psíquic dels seus pacients.
5. En quina mesura és bo alimentar-se amb fast food?
No tindríem res a recriminar a aquets tipus d’aliments si el seu consum fos esporàdic, el problema comença quan el seu consum es comença a fer de forma habitual. El seu preu econòmic, la facilitat del seu consum, menjar ràpid a qualsevol hora del dia, en gairebé qualsevol lloc del món són les seves principals armes.
6. El fast food aporta algun tipus de nutrient que sigui bo? En realitat no aporta cap benefici a la dieta, ni cap nutrient que no podem aconseguir amb una altra tipus de dieta.
7. Quina seria la dieta ideal que hauria de seguir una persona jove? Les pautes d’una dieta equilibrada les marca la Organització Mundial de la Salut, per arribar a tothom i fer-ho de manera entenedora agrupa els aliments segons les seves característiques en grups i després en fa un recomenació per racions.
Si ens fixem en els productes ofertats per els establiments de menjar ràpid veiem que hi manquen fruites i verdures, i peix com a font de proteïna, encara que hi ha marques que en comencen a ofertar actualment.
Una vegada més els experts coincideixen en que la cultura alimentària rebuda a casa és un pilar fonamental per a una alimentació sana i equilibrada. El fast food no és bo com a base de cap dieta, però el seu consum esporàdic no és perjudicial, amb mesura es pot consumir; tot i això cal remarcar que el fast food no aporta cap tipus de nutrient que no es pugui suplir per qualsevol altre aliment més saludable.